+ 359 (0) 89 3 003 533
+ 359 (0) 88 5 808 406

Понеделник - Събота: 09:00 - 19:00

Ревю на CocktailAudio x12 - част 1

07.10.2016
от Admin Admin

Музикален сървър cocktailAudio X12

 

Coctail Audio e търговска марка на корейския производител на аудио и видео продукти Novatron.

Coctail Audio X12 (899лв.) е музикален сървър с вътрешна памет, дак, усилвател, мрежови функции и възможност за просвирване и запис на компакт дискове в паметта.

Хардуер

Процесор: Embedded 500Mhz MIPS
Памет: 2Gbit, DDR2 667Mhz ; Firmware Memory (2Gbit)
CD плеър: поддържа CD, CD-DA, CD-R, CD-RW, DVD-R/RW
Дисплей: 4.3" TFT LCD (480 x 272 pixels)
Усилвател: 30W + 30W @ 1Khz, 8 ohm, 1% THD
Дак: Cirrus Logic, CS4351
Аналогови изходи: PRE-OUT (RCA); Dynamic Range : 112dB (Max 2Vrms, Stereo) THD+N : 0.001%
Слушалков изход: 3.5mm jack on the front, [email protected], 16 ohm, 0.1% THD
Цифрови изходи: COAXIAL x 1 (SPDIF 75ohm RCA, Supported Sample Rate : up to 24bit/192Khz); Toslink x 1 (Supported Sample Rate : up to 24bit/192Khz )
Аналогов вход: L & R RCA at the rear, 1Vrms
USB hosts: 2 от задната страна и един на предния панел.

Свързване с мрежи: по LAN кабел, Ethernet(100Base-Tx/10Base-T) LAN и чрез Wi-Fi, 801.11b/g/n WiFi USB dongle
Поддръжка на вътрешна памет: 2.5inch SATA HDD, SSD and 3.5inch SATA HDD up to 4TB; Supported file system: Linux (ext3), NTFS, FAT32
Поддържани файлови формати: HD FLAC (24bit/192KHz), HD WAV (24bit/192KHz), APE/CUE, WAV, FLAC, ALAC, AIFF, AIF, AAC, M4A, MP3, WMA, Ogg Vorbis, PCM, M3U, PLS, etc.
Network Protocol supported: UPnP (DLNA) Server/Client/Media Renderer, Samba Server/Client, FTP Server, Web Server и др.
Интернет услуги: интернет радио, Qobuz, Simfy
Захранване чрез външен адаптер 24V/3.5A
Размери: 180мм ширина, 100мм височина, 150мм дълбочина.

 

Функции
Coctail Audio X12 прави с музиката почти всичко, което може да направи и домашният ви компютър. Просвирва всякакъв вид аудио файлове. Дава възможност да редактирате TAG информацията към албумите, да прибавяте и променяте обложки, да редите плейлисти, да слушате музика от USB памет или външен харддиск, да търсите файлове на вградената памет, да слушате музика от сървър или друг компютър в мрежата и самият той може да служи като мрежови сървър, можете да слушате онлайн радио и музика от някои стрийминг услуги. Можете да слушате музика от компактдиск и да рипнете диск на вътрешната памет в некомпресиран вид, lossless компресия или mp3 с избрано качество. X12 може да записва музика от други устройства, подавана му през аналоговите входове или от радиото като записът може да бъде с отложен старт.

X12 може да служи като източник на SPDIF сигнал към външен дак, самият той да работи като дак като подава сигнал към усилвател или да е в ролята на 2 в 1 – едновременно дак и усилвател за колони. Когато работи усилвателя имате възможност да избирате между няколко настройки на софтуерния еквилайзер.

Има възможност за едновременно ползване на повече от един X12 или някое друго устройство от същата фирма като едно от тях да служи като сървър, а останалите да просвирват музиката от него през Wi-Fi.

И на последно място, X12 може да служи като будилник, който ви буди с предварително избрана музика.

До тук описах нещата, които можете да намерите в инструкцията за ползване на Coctail Audio X12 и на всички подобни устройства

 

X12 в реалния свят

Х12 е изработен от нещо като гумирана пластмаса, сглобката, компонентите и надписите изглеждат отлично. Екранът е контрастен от всякакъв ъгъл и без да се налага да променям размер и шрифт на буквите (има и такава опция) се чете отлично от около 3.5 метра, колкото беше разстоянието до мястото за слушане.

Подходих с малко страх към това устройство, което има екран, но няма клавиатура, а само дистанционно като на телевизор. Признавам си, никога не съм се интересувал от такива машинки, но девствените впечатления на абсолютен новак може да са плюс за много хора.
След пет минути цъкане установих, че менюто е просто, логично и управлението става интуитивно. Всъщност 90% от работата се върши само с четирите бутона за навигация, “OK” и “RETURN”. Според мен дистанционното е излишно претрупано с директни бутони към функции, които се ползват рядко, а някои може никога да не натиснете.

Първото нещо след като се ориентирах в менюто беше да сменя вътрешния HDD, чието вибриране се усеща като пипнеш устройството, на негово място сложих изпратения от вносителя SSD. Все пак за предпочитане е аудио компонентите да нямат вибрации и движещи се части. Смяната на дисковете става през капак от дясната страна. Преди да сменя диска чух няколко познати песни от USB памет, боцната в предния панел на X12. След подмяната на тресящия се HDD отново извъртях същите парчета и веднага се чува, че музиката е по-фокусирана.

Прехвърлих 20-ина албума в WAV на вътрешния диск и започнах да изследвам машинката. Можете да изберете как да се вижда музикалната ви колекция – с обложките на албумите, с имена на групи/композитори или просто като списък с песни.

Никъде на екрана и в менюто не виждаш формата и битрейта на файловете, което за мен е проблем. Т.е. тази важна информация ще я знаеш само, ако помниш какво си прехвърлял от компютъра. Информацията, която виждаш, е тази за албума – име, композитор, стил и т.н. Нея можеш да я променяш лесно като добавянето и премахването на обложки, имена на групи, песни и т.н. става бързо чрез менюто.

Докато свири музика можете да се разхождате по менюто, но забелязах, че когато копирам файлове от USB памет или докато върша някаква друга по-сложна дейност, която ангажира хардуерен ресурс, музиката спира.

Нежелан ефект - често при прескачане между парчетата и между различни албуми Х12 яде първите секунди от песента.

Свързването с Wi-Fi е лесно. Поставяте антената в някой от USB входовете и след това се следва менюто докато намериш списъка на мрежите и се свържеш с избраната. Веднъж като си се свързал с някоя мрежа, Х12 сам се закача към нея при всяко включване или поставяне на антената за Wi-Fi.

X12 има полезна опция - след като си се свързал Wi-Fi мрежата, можеш да го командваш от лаптоп или смартфон. Просто пишеш IP адреса (намира се от менюто), в браузъра за интернет и се отваря команден панел. Става лесно и с него можеш да избираш песни, албуми или онлайн радиа. За разлика от менюто на самата машинка, компютърният интерфейс не е толкова удобен. Липсва интуитивното боравене на повечето софтуерни плеъри. Не можеш просто да кликнеш върху името на песента и тя да почне, не можеш да правиш плейлисти с дргаване или да влизаш в отделни албуми, от които да си избираш песни. Аз успявах само да избирам между два варианта: безкраен общ списък на всички песни на харддиска или отделните албуми, от които обаче можеш да пуснеш само първата песен, без да виждаш другите песни. Има още доста да се доработва по този интерфейс. Все пак чрез браузъра на лаптопа можеш да добавяш обложки и всякаква информация към албумите, и като цяло командването на сървъра от компютър е улеснение за хора, прекарващи времето си на компютъра.

 

Работа с CD

С Х12 се слуша музика от компактдиск, но голяма част от смисъла на това устройство е, че можеш да рипнеш музиката на вътрешната памет. Рипването става лесно само с един бутон, цял диск се сваля за 6-7 минути. Можеш да избереш формата – wav, OGG, FLAC или mp3 като предварително избираш качеството. В хода на свалянето можеш да добавиш обложка към албума, свалена от интернет или намираща се на диска, става лесно. Проблемът е, че от трите оригинални диска, които свалих, само на един разчете от диска името на албума, изпълнителя и заглавията на траковете. При другите аз трябваше да ги въвеждам ръчно. Докато върви процедурата по запис от диск не можете да слушате музика.

Направих сравнение между звука от диск и копието му върху харда. Смятам, че копието върху SSD имаше предимство с по-добре обособени инструменти и повече прецизност.

Интернет радио

Нямам навик да слушам интернет радиа, но с Х12 го правих, защото се оказа лесно. След като си свързан с интернет от менюто си избирате някое от предварително запаметените радиа, разделени по държави или с функцията за търсене намирате радио по ключова дума. Всичко действа безотказно, за няколко дни се наслушах на minimal techno от разни екзотични „предаватели”.

 

Звук

Тъй като в този сайт става въпрос основно за аудио, обърнах внимание на звука на Х12 в различните му роли.

Постановката:

Транспорт: Coctail Audio X12
Цифрови интерконекти: SPDIF кабел Van den Hul DigiCoupler (1.0m) и небрандиран оптичен кабел
Дакове: Weiss DAC202U и Musical Fidelity M1 DAC
Аналогови RCA интерконекти: AudioQuest Water (1.0m)
Усилвател: Job 225
Колони: ATC SCM20PSL Pro.

X12 като източник на SPDIF сигнал

Първо слушах с Weiss DAC202U. Сложих нивото на Х12 на максимум (степените са от 0 до 100) и регулирах силата на звука от weiss-a. Първите впечатления през коаксиалния вход бяха страхотни. Разделение на инструментите, триизмерност, прозрачност, реализъм, прекрасни високи като качество и разтежение. Надмина ми очакванията. С някои записи, например Трети концерт за цигулка и оркестър на Max Bruch (24bit/96kHz, Jack Liebeck, BBC Scottish Symphony Orchestra) чух по-дълбока сцена и прекрасен детайл в струнните секции, макар че високите бяха маалко повече, отколкото съм свикнал. Изненадващо Х12 накара вайса да даде най-доброто от себе си.

Забелязах проблем. С някои записи с по-високи нива и с по-малко компресия, звукът беше дрезгав и на моменти клипваше. Когато инструментите засвирят по-силно високите преминаваха в пращене. Най-напред го усетих с “Kenaston” от албума „Piano Solo II” на Chilly Gonzales, а след това и с “Melodia Santimental” от “Samba Tzigane” на Dusko Goykovic. Това се получава само ако нивото на Х12 е между 96 и 100. От 95 надолу не се чува.

Опитах и оптичния изход, и намирам, че той беше оптимален за дуета Х12 и DAC202U. Звучеше по-спокойно и пространствено, с повече въздух между инструментите.

За първи път слушах Musical Fidelity M1 DAC през коаксиалния и оптичен вход, и нещата не бяха розови. Ако не бях чул какво прави Х12 с Weiss DAC202U щях да обвиня него. С оптичната връзка M1 DAC звучи мътно и разфокусирано, сцената е плитка, басът хлабав. През коаксиалния SPDIF вход картината се стегна, но намирам, че този дак е далеч по-добър като USB такъв.

Изводът от тези две проби е, че Х12 може да бъде прекрасен цифров източник през SPDIF и ако нещо не е наред трябва да обвинявате по-скоро приемащото устройство, не него.

Coctail Audio X12 срещу CD плеър

Компютърно аудио срещу дискове – болна тема от доста години. Любителите физически носители с ресамплирана музика не приемат залеза на CDDA и споровете дали компютърният или дисковият транспорт е по-добър са безкрайни. Не можех да не противопоставя модерната машинка срещу дъртия Pioneer PD-9300, който имам.

Използвах “Samba Tzigane” на Dusko Goykovic, който беше първият диск, който записах в паметта на сървъра. Можех да използвам и копие, направено с EAC, но реших, че е по-коректно Х12 да се състезава със собствения си запис.

Разликата беше по-малка, отколкото очаквах. Честно казано мислех, че плеърът ще смаже безапелационно черното кубче. Наистина, той даде по-прозрачна картина с по-ясно обособени инструменти, по-бърза атака и затихване, повече прецизност и като цяло повече

приятност, но за да се хване разликата трябва да се вслушваш. Х12 звучеше по-„аналогово”, с по-хомогенна сцена, не толкова бистро, но близо до това, което чуваме, когато слушаме инструменти на живо. Не е така ефектно, но мисля, че от гледна точка на естественото звучене, Х12 печели. На живо няма начин да чуем такава свръхестествена прецизност, каквато вади плеъра с този запис на Enja. Пак повтарям – дискът звучи по-приятно, но дали не става въпрос за порочната приятност на хай-фи уредбите, която контрастира на „скучния” жив звук? Нямах време, а и желание да правя по-нататъчни проби с други дискове. И без това безкомпримисните аудиофили няма да се метнат на начален клас музикален сървър, а CD маниаците няма да ги подлъжеш с такова устройство. Така че Х12 е това, което е.